The No-Hopers

I’m currently in England, admiring among other things rhododendrons, that are not hardy in Finland. It is kind of cruel to see this beauty and know that you have no hope of growing them yourself, but even just admiring them is really nice, even in terrible weather!

 Olen parhaillaan Englannissa, mm. ihailemassa alppiruusuja jotka (ainakin ne joiden kuvat lisään tähän) eivät ole kestäviä Suomessa. On hiukan julmaa nähdä näitä kaunokaisia ja tietää ettei niitä pysty kasvattamaan itse, mutta edes kerran näkeminen on kivaa, vaikka sää on kamala!

Jag är som bäst i England och beundrar bland annat rhododendron av det slaget som inte är härdiga i Finland. Det känns lite grymt att se dem, när man vet att man inte kan odla dem själv, men också bara att beundra dem är roligt, fast vädret är ganska förfärligt!

In the first picture / ensimmäisessä kuvassa / på den första bilden: Rhododendron lochmium

Rhododendron yunnanense ‘Openwood’

Rhododendron x loderi ‘King George’ – the pics are from yesterday, I saw even nicer ‘King Georges’ today! / kuvat on otettu eilen, tänään näin jopa paremman näköisiä ‘King George’-rodoja / bilderna är tagna igår, idag såg jag ännu snyggare ‘King George’ rhododendron.

Rhododendron parryae

Rhododendron ‘Logan Damaris’

Rhododendron kesangiae

Rhododendron ‘Katherine Fortescue’

Rhododendron hyperythrum

I don’t know the name of this one, but it looks too pretty to be hardy! / En tiedä tämän rodon nimeä, mutta se näyttää liian nätiltä ollakseen kestävä! / Jag vet inte vad den här rhododendronen heter, men den ser ju för nätt ut för att vara härdig!

Share on: FacebookTwitterPinterest
 • Ingmarie We/Refugium - April 25, 2012 - 11:03

  Vilka spännande rhododendron och vilka vackra foton du tagit av dem. Var hittar man sådana rariteter? Rhododendron kesangiae har verkligen vackra blad och blommor. Den finns med i Kenneth Cox encyclopedi (i en rosa variant inte så ljuvlig som den på ditt foto) och lär tåla -20C. Rhododendron hyperythrum -26C enl mina böcker. Ha en fortsatt trevlig resa.ReplyCancel

  • HA - April 26, 2012 - 10:21

   Låter lite bättre med härdigheten än jag trodde, men -20 räcker ganska säkert inte, men -26 låter redan som om man kunde ta lite risker! Tack för att du slog upp! De här bilderna var från Savill Gardens och Valley Gardens ReplyCancel

 • Henrietta - April 25, 2012 - 23:38

  Ihan liian nätti ollakseen kestävä on hyvä kriteeri meidän ilmastolle:) Sulla on sit ihan yhtä hyvä säkä kun mulla. Eka päivä tänään Keukenhoffissa ja satoi koko päivä. No onneksi vielä 2 pv mahdollista mennä josko onni potkisi ja ei sataisi. Siellä oli esillä aivan ihania atsaleoita (kai…mä en ole aina ihan varma onko niitä vai rhodoja). Kaikenvärisiä erikokoisilla kukilla.ReplyCancel

  • HA - April 26, 2012 - 10:25

   Rodot ja atsaleat kuuluvat molemmat Rhododendron-sukuun joten ne ovat kaikki rodoja :-) Toivottavasti saadan molemmat parempia kelejä!ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

*

L i n k s
B l o g s
M o r e   B l o g s